Pages

Monday, 24 August 2015

RESEPI CUCUR CEMPEDAK GORENG YANG RANGUP DAN SEDAP

Hai, Assalamualaikum w.h.t.


SIZUKAHARRISCOLLECTIONSSIZUKAHARRISCOLLECTIONS
SIZUKAHARRISCOLLECTIONS


Sekarang ni, lalu mana-mana pun mesti ada bau cempedak, kan? Almaklumlah, sekarang kan musim cempedak.  Terliur betul setiap kali hidu bau buah cempedak.

Buah cempedak ni, sekali pandang seiras dengan buah nangka.  Cuma nangka baunya tak sekuat buah cempedak, dan tak semanis buah cempedak.  Lazimnya, buah cempedak ini boleh dimakan secara mentah mahupun dibancuh dengan tepung dan di goreng.  Oh ye, SH ada sedikit resepi nak dikongsikan dengan semua pembaca.  Resepi Cucur Cempedak Goreng yang Rangup dan Sedap.
Jom la cuba.  Rugi kalau tak cuba..kannnn?
hehehehe

Baiklah, stop berleter and teruskan dengan resepinya la wahai puan SH oii..huhu

Bahan-bahannya:

Buah Cempedak
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
secubit baking powder
1 camca teh garam
setengah camca teh gula
2 camca teh minyak
1 camca teh kunyit
1 cawan air

Cara-caranya:

Masukkan dahulu tepung gandum, kunyit dan tepung beras.
Gaul sehingga rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Masukkan garam serta gula dan gaul.
Akhir sekali masukkan minyak.
Pastikan tepung tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Seterusnya, masukkan buah cempedak ke dalam bekas tepung dan salutkan buah cempedak hingga kena di semua permukaan buah dan bolehlah di goreng di dalam minyak yang panas.
Pastikan buah cempedak tidak terlalu garing hingga hangit ye?
Kalau tak, pahit dan tak boleh dimakan cucur tu karang.

Ha, dah pun siap.
Hmm.. sedapnya makan cucur cempedak bersama teh o panas sambil menghirup udara petang yang segar.
** ah, berangan kejap sambil meleleh air liur.. huhu **

No comments:

Post a Comment